- De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van 2024 met 0,3 procent gegroeid, zo meldt statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers.
- Hiermee kwam het eurogebied weer uit een milde recessie.
- De inflatie in de eurozone bleef in april onveranderd op 2,4 procent.
- Lees ook: Dit zijn de 3 eurolanden met de hoogste staatsschuld, afgezet tegen de omvang van de economie
De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Hiermee kwam het eurogebied weer uit een milde recessie, na in de voorgaande twee kwartalen te zijn gekrompen. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2023 was er een economische krimp van 0,1 procent.
Duitsland, de grootste economie binnen het eurogebied, zag in het eerste kwartaal een groei van 0,2 procent, na een krimp van een half procent in de laatste drie maanden van vorig jaar.
De Franse economie, de op een na grootste van de eurozone, versnelde de groei naar 0,2 procent, van een groei van 0,1 procent in het voorgaande kwartaal.
De Spaanse economie groeide opnieuw met 0,7 procent en de Italiaanse economie met 0,3 procent. Van de Nederlandse economie waren nog geen gegevens beschikbaar voor het eerste kwartaal.
Volgens ING-econoom Bert Colijn laat de economie van de eurozone eindelijk weer enige betekenisvolle groei zien, na een lange periode van stagnatie die volgde op de energiecrisis in de tweede helft van 2022. De economie profiteert volgens hem van een stabielere energievoorziening en lagere energiekosten.
Hoewel er volgens de ING-econoom geen krachtig herstel in de maak is, is de eurozone wel duidelijk een betere fase ingegaan met economisch herstel, lage werkloosheid en een afkoelende inflatie.
Inflatie eurozone blijft steken op 2,4% in april
De inflatie in de eurozone bleef in april onveranderd op 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een voorlopige raming.
Economen hadden ook gerekend op een ongewijzigd inflatiecijfer.
In april stegen de prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak iets meer dan in maart. Tegelijkertijd namen de energieprijzen op jaarbasis minder sterk af dan de maand ervoor. De prijsstijging van diensten was echter iets lager.
Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,6 procent.
De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 2,7 procent. In maart bedroeg de kerninflatie nog 2,9 procent.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. In Nederland werd het dagelijks leven volgens de Europese rekenmethode in april 2,6 procent duurder, waarmee de inflatie iets hoger ligt dan het gemiddelde in de eurozone.
ECB verlaagt beleidsrente waarschijnlijk vanaf juni
De inflatie in het eurogebied nadert de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft. Op de financiële markten wordt dan ook verwacht dat de ECB in juni zal beginnen met het verlagen van de rente.
Bij het rentebesluit eerder deze maand benadrukte ECB-president Christine Lagarde wel dat overheden hun steunmaatregelen voor het compenseren van de eerder gestegen energieprijzen verder moeten terugschroeven. Alleen dan kan volgens haar de inflatie duurzaam omlaag worden gebracht.